Een veilig thuis, daar maak je toch sterk voor!

Het komt vaak voor dat kinderen uit huis geplaatst worden door huishoudelijk geweld.

Veilig Thuis zet zich hier voor in!

Iedereen die direct of indirect met geweld in huiselijke kring te maken heeft, kan hier iets tegen doen. Of het nou om uzelf gaat of om iemand anders. Of u het zeker weet of al een tijdje rondloopt met een naar onderbuikgevoel. Hier onder proberen we u zo veel mogelijk informatie te geven en tips.

Want het geweld houdt niet op. Niet vanzelf.

 

Wat is Veilig Thuis precies?

Veilig Thuis is het advies- en meldpunt huiselijk geweld en kindermishandeling. Dit zijn regionale organisaties waar slachtoffers, daders en omstanders terecht kunnen voor deskundige hulp en advies. Veilig Thuis is er voor iedereen, jong en oud, die te maken heeft met huiselijk geweld of kindermishandeling. Veilig Thuis geeft advies en biedt ondersteuning, ook aan professionals. Veilig Thuis biedt de helpende hand, doorbreekt onveilige situaties en zet mensen in beweging. Veilig Thuis biedt perspectief op een betere situatie waardoor mensen weer toekomst hebben. Mét of zonder elkaar.

Wilt u advies en hulp voor de ander en/of voor uzelf? U kunt uw vragen stellen of uw hart luchten. U krijgt een hulpverlener aan de lijn, die aandachtig naar uw verhaal luistert. Deze hulpverlener zet alles voor u op een rij, beantwoordt uw vragen en geeft u advies. Ook kijkt de hulpverlener samen met u welke professionele hulp er nodig is. Als u wilt, kunt u anoniem blijven.
 
Veilig Thuis heeft een landelijk gratis telefoonnummer:
0800-2000
Als u belt, wordt u gevraagd om uw plaatsnaam in te spreken. Daarmee komt u vanzelf terecht bij het Steunpunt bij u in de buurt. Is er direct gevaar? Aarzel dan niet en bel 112.
 

Wat zijn signalen?

Mishandeling is soms moeilijk te zien. Er zijn verschillende signalen die u kunnen opvallen. Stil en teruggetrokken gedrag of juist heel druk gedrag, schrikken van aanrakingen, vaak verwondingen hebben op onlogische plekken. En daar ongeloofwaardige verklaringen voor geven. Maar ook een onverzorgd uiterlijk, vieze, kapotte kleren en ongewassen haren en lichaam. En tenslotte ouders die schreeuwen tegen hun kind of vaak negatieve dingen zeggen over hun kind. Of een partner die u nooit buiten ziet. Of iemand die angstig, schrikachtig of depressief is.
Het kunnen allemaal signalen zijn dat het bij een gezin thuis niet goed gaat. Dit zijn slechts voorbeelden.
 
Wat zijn de vormen?
Lichamelijk geweld is nog wel te herkennen, vooral als het vaak voorkomt. Maar er zijn ook andere vormen van mishandeling. Er is bijvoorbeeld sprake van veel herrie, ruzie, er wordt gescholden, bedreigd, geslagen, er wordt psychische druk uitgeoefend, er worden dingen verboden, ook kan er sprake zijn van afpersing, stalking en seksueel misbruik. Of uitschelden en vernederen. Of aan verwaarlozing van een kind. Ook wanneer een kind te weinig aandacht of lichamelijke zorg krijgt, of getuige is van huiselijk geweld, noemen we dat mishandeling.

Mishandeling kent verschillende vormen en niveaus:
  • Lichamelijke mishandeling van hardhandig beetpakken tot hard slaan.
  • Psychische mishandeling door herhaaldelijk uitschelden, beledigen of isoleren.
  • Financiële uitbuiting door diefstal, het veranderen van het testament en ongewenste bemoeienis met geldzaken.
  • Verwaarlozing door het onthouden van lichamelijke of psychische zorg of voeding.
  • Seksueel misbruik, waarbij het bijvoorbeeld gaat om ongewenste seksuele handelingen met of in het bijzijn van slachtoffers.
 

Bedenk u dat elk geval uniek is, en ga op uw gevoel af als u denkt dat er iets niet klopt. Bel voor deskundig advies met Veilig Thuis. U kunt altijd iets doen.